úterý 3. března 2020

I LOVE YOU, NOW DIE!


"Tento dvoudílný dokumentární seriál od režisérky Erin Lee Carr se noří hluboko do případu sebevraždy přes SMS, který šokoval celý národ. Michelle Carter posílala svému příteli Conradu Royovi textové zprávy, v nichž ho povzbuzovala k sebevraždě. Tehdy sedmnáctiletá Carterová byla obžalována jako dospělá a mnozí považovali její jednání za nemorální. Dokument vyvolává složité otázky týkající se technologií, duševního zdraví i toho, zda může jeden teenager zodpovědný za sebevraždu toho druhého. Prostřednictvím nebývalého přístupu k rodinám, přátelům i komunitám, které tento případ navždy změnil, seriál sleduje příběh mající širší důsledky pro společnost jako celej - nejen online, ale i v reálném světe." (HBO Europe)


O PŘÍPADU
Conrad Henri Roy III. byl na první pohled obyčejný kluk z Massachusetts, narodil se v září 1995, takže v době smrti (červenec 2014) mu bylo jen 18 let. Conrad několik let pracoval se svým otcem, dědou a strýcem v rodinné firmě- opravně lodí. Na jaře 2014 si udělal kapitánskou licenci, v červnu téhož roku promoval a byl přijat na Fitchburg state university, kde chtěl studovat business.

Michelle Carter se narodila v srpnu 1996 také v Massachusetts. V osmi letech se u ní zjistila porucha příjmu potravy a sebepoškozování, řezala se. Od čtvrnácti let měla předepsané prášky od psychiatrů a účastnila se terapií v nemocnici v Belmontu.

Michelle a Conrad se poprvé seznámili v roce 2012 na Floridě přes společné známé. A i přes to, že oba žili na předměstí Bostonu, jen 56km od sebe, tak následující dva roky se viděli jen párkrát a jejich vztah byl vedený výhradně přes sms a emaily.

Podle dokumentů soudu se Conrad pokusil o sebevraždu v říjnu 2012 poté, co se jeho rodiče rozvedli.  Jakmile Michelle zjistila, že Conrad přemýšlí o sebevraždě, tak se ho snažila donutit vyhledat pomoc psychologa a v letech 2012 a 2014 ho opakovaně odradila od pokusů o sebevraždu.
Nicméně, jeho psychický stav se stále zhoršoval, až si v červenci 2014 začala řikat, jestli by to nebyla "dobrá věc pomoci mu se zabít". Conrad dokonce Michelle napsal, že by mohli spáchat sebevraždu spolu, zabít se jako Romeo a Julie.

V neděli 13.7.2014 Conrad zemřel. Otrávil se výpary oxidu uhelnatého v jeho autě.


DOKUMENT
Můj názor je trochu nepopulární, ale myslím, že média Michelle až moc nekompromisně vyobrazily jako monstrum. Nic ale není jen černo/bílé a i když Michelle a její rodina odmítla v dokumentu vystoupit, tak se podle mě tvůrcům velmi dobře povedlo si zachovat nestranost. Bylo vysvětleno, jaké psychické problémy má, čímž se hned lépe dalo pochopit, co ji k tomu vedlo. Navíc to nebylo tak, že by se seznámila s klukem, který byl do té doby šťastný a spokojený, ale ještě před tím, než se poznali měl Conrad sebevražedné sklony a trpěl depresemi.
Neřikám, že jsem 100% na straně Michelle. Jen si myslím, že by se na ní mělo méně koukat jako na vražedkyni a více jako na "cyberbully". Nakonec.. ona to nebyla, kdo Conrada zamknul v autě a pustil plyn. To rozhodnutí bylo jen a pouze na něm.

0 Comments:

Okomentovat

Popular Posts