úterý 4. února 2020

BOY IN THE BOX



"Boy in the box" (kluk v krabici) je případ z 50.let, kdy se ve Filadelfii našlo tělo zhruba 4letého chlapce v krabici. Dodnes se nepodařila zjistit identita, nebo kdo ho zavraždil a případ je stále otevřený.


NÁLEZ TĚLA
25.února 1957 bylo nalezeno chlapcovo tělo v lesých ve filadelfské čtvrti Fox Chase. Nahé tělo zabalené jen v dese bylo uvnitř kartonové krabice. Jeho vlasy byly ostříhané, dost pravděpodobně až po smrti, protože chomáče vlasů se také nacházely v krabici. Jevil známky těžké podvýživy, měl jizvy po operacích na kotníku a v třísle a jizvu pod bradou ve tvaru L.
První kdo tělo objevil byl muž, který v lese kontroloval pasti na chytání ondater. V obavách, že by mu policie zabavila pasti nic nenahlásil. O několik dní později kolem projížděl vysokoškolský student, všiml si králíka a protože věděl, že jsou v té oblasti pasti, tak zastavil, aby to prozkoumal a tak našel tělo chlapce. Nejdříve se také zdráhal ohlásit nález policii, ale následující den vše nahlásil.



VYŠETŘOVÁNÍ
Policie obdržela zprávu a zahájila vyšetřování 26.února. Chlapci byly odebrány otisky prstů, policie byla optimistická a doufali, že se brzy povede identifikovat o koho jde.
Případ upoutal masivní pozornost medií ve Filadelfii a Delaware Valley. The Philadelphia Inquirer vytiskl 400tisíc letáků zobrazujících chlapcovu podobu, rozeslal je po celé oblasti a byly zahrnuty do všech faktur za plyn ve Filadelfii. Místo, kde byl nalezen a jeho širší okolo bylo znovu a znovu prohledáváno 270 rekruty policejní akademie. Našla se modrá mužská manšestrová čepice, dětstká šála a bílý kapesník s písmenem "G" v rohu - žádné z vodítek ovšem nikam nevedlo.
Policie pořídila a zveřejnila posmrtnou fotografii chlapce, plně oblečeného a sedícího, jak by mohl vypadat živý a doufali, že to pomůže ve vyšetřování. Navzdory publicitě a velkému zájmu v průběhu let je identita chlapce stále neznámá.

21.března 2016 Národní středisko pro pohřešované a vykořisťované děti (National center for missing & exploited children) zveřejnilo forenzní rekonstrukci obličeje oběti a přidalo jej do databáze.

V srpnu 2018 Barbara Rae-Venter, genetická genealožka, která pomohla identifikovat například tzv. "Golder state killer" pomocí techniky profilování DNA uvedla, že stejnou metodu použila k identifikaci chlapce v krabici. Amatérské skupiny, které používají online databáze (Doe network, Websleuths,..) se také pokusily vyřešit jeho identitu.



TEORIE
V tomto případě bylo mnoho tipů a teorií. Ačkoliv většina z nich byla zavržena, dvě teorie vyvolaly značný zájem mezi policií a médii. Oba byly důkladně vyšetřeny..

Pěstounský domov. První teorie se týká pěstounského domu, který se nachází zhruba 1,5 míle od místa, kde bylo tělo nalezeno.
V roce 1960 Remington Bristow, který se podílel na vyšetřování, kontaktoval vědmu z New Jersey. ta mu poradila, aby hledal pěstounský dům. Když ji přivedl na místo nálezu těla, tak Bristowa  navedla přímo na ten jeden určitý dům. Bristow tam objevil deky podobné té, která se našla u těla chlapce. Věřil, že chlapec byl nevlastní vnuk muže, který provozoval ten pěstounský dům a že se chlapce zbavil, aby jeho nevlastní dcera nebyla známá jako svobodná matka. Také si ovšem myslel, že jeho smrt mohla být nehoda.
I přes nepřímé důkazy se policii nepovedlo najít mnoho jednoznačných vazeb mezi chlapcem a pěstounskou rodinou.
V roce 1998 policejní poručík Tom Augustine, který měl na starosti vyšetřování, a několik členů Vidocq society (skupina policistů v důchodu) provedli výslech s pěstounským otcem a jeho nevlastní dcerou (se kterou se oženil) a tím vyšetřování s nimi bylo uzavřeno.

"M" / "Martha". Další teorii předložila v únoru 2002 žena, která je označována jen jako "Martha". Policie příběh Marthy zvážila za možný, ale znepokojovalo je její historie s mentálními poruchami.
"M" prohlásila, že ten neznámý chlapec se jmenuje Jonathan a zná ho, protože její násilnická matka si  ho koupila od jeho biologických rodičů v létě 1954. Také uvedla, že následující dva a půl roku byl chlapec vystaven extrémnímu fyzickému násilí a sexuálnímu zneužívání. Jednoho večera začal chlapec zvracet u večeře (pečené fazole), za což byl, tak hrubě zbitý, že se hlavou bouchl o podlahu a ztratil vědomí, při koupeli potom zemřel. Matka Marthy ostříhala jeho výrazně dlouhé vlasy ve snaze skrýt jeho identitu. Tyto informace odpovídaly informacím, které policie měla - při pitvě se zjistilo, že má v žaludku zbytky pečených fazolí a jeho prsty byly vrásčité z vody. Matka poté "M" přinutila, aby jí pomohla se zbavit těla ve Fox Chase oblasti. "M" vypověděla, že když se chystaly vyhodit tělo z kufru auta, tak kolemjedoucí motorkář zastavil a zeptal se jich, jestli nepotřebují pomoc. Marthě bylo nařízeno, aby si stoupla před SPZ jejich auta, zatímco její matka přesvědčovala toho "dobrého samaritána", že s ničím pomoci nepotřebují. Tento příběh potvrdil mužský svědek, který podával výpověď v roce 1957 a který řekl, že tělo bylo umístěno do krabice, která tam už byla.
I přes velmi věrohodné přiznání nemohla policie tento příběh ověřit. Sousedé z té doby popřeli, že by v jejich domě bydlel nějaký chlapec.

Další teorie
Forenzní umělec Frank Bender přišel s teorií, že oběť mohla být vychována jako dívka. Základem pro tuto teorii byl neprofesionální střih, který jak se zdálo byl proveden ve spěchu a stylizované obočí. V roce 2008 Bender zveřejnil náčrt chlapce s dlouhými vlasy.

V roce 2016 dva spisovatelé -Jim Hoffmann z LA a Louis Romano z New Jersey- přišli s tím, že věří, že odhalili potencionální příbuzné a pořádali o porovnání DNA chlapce a členů rodiny z Memphisu. Místní úřady potvrdily, že by to prošetří, ale potřebují více důkazů a pojítek s lidmi z Memphisu, než budou moc porovnat DNA.
V prosinci 2017 sgt. Bob Kuhlmeier potvrdil, že porovnávaná DNA nemají žádné spojení.


Povede se někdy tento případ vyřešit? 

0 Comments:

Okomentovat

Popular Posts