úterý 7. ledna 2020

TAJNÉ ZPRÁVY V OBRAZECH: Leonardo da Vinci


POSLEDNÍ VEČEŘE
Obecně je známé, že na obraze je Jéžíš a apoštolové. Jenže při zkoumání některé záhadology zaujala postava v pravo od Jéžíše, která má výrazné ženské rysy. Americký historik Ramon Kenneth Jusino přišel s teorií, že nejde o apoštola Jana, jak tvrdí církev, ale o Máří Magdalénu (ta podle jiných teorií mohla být Kristovou manželkou). Její a Jéžíšovo tělo, tvoří písmeno V, což je prastarý symbol pro ženu a ženské lůno. jiní zase tvrdí, že společně tvoří písmeno M. 

Předmětem mnoha teorií je o počet osob na obraze. Da Vinci měl vše velmi dobře promyšlené a obraz je jednoduchou šifrou. Když ho ital Slaviso Pesci v počítačovém programu zrcadlově otočil, našel po Jéžíšově levici další postavu, která má v náručí malé dítě. A lze tam nalézt i další postavy - templářské rytíře, jak se někteří teoretici domnívají.

Obraz prý ukrývá i proroctví o konci světa. Přímo nad sedícím Kristem je totiž podle uznávané italské vědkyně Sabriny S. Galitzi zakreslený přesný rok (pomocí znaků zvěrokruhu a 24 písmen) značící konec světa, který přijde skrze obrovskou povodeň. Datum lze ovšem přečíst, až po rozluštění autorovy matematicko.astrologické šifry. Což vědkyně tvrdí, že se jí podařilo a povodeň začne 21.března 4006 a skončí téhož roku 1.listopadu. 

Zřejmě nejkontroveznější teorii o obraze publikoval před několika lety profesor na Milánské univerzitě Mario Taddei. Podle něj Da Vinci obrazem vůbec nechtěl zdůrazňovat víru. Naopak. Na obraze nejsou svatozáře.. a to ani nad hlavou Jéžíše! Což v té době bylo něco naprosto unikátního. Taddei je proto přesvědčen, že tim malíř chtěl ve skutečnosti zdůraznit obyčejnost lidí na plátně a nenápadně naznačoval, že on sám v Boha vůbec nevěřil. 

V roce 2003 přišel ital Giovanni Maria Pala se zjištěním, že obraz ukrývá i neznámou skladbu. když se přes plátno nakreslí osnova, pak ruce Jéžíše a apoštolů společně s kusy pečiva na stole vytvoří přesné noty.


MONA LISA
Americká grafička Lilian Schwartz si myslí, že jde ve skutečnosti o autoportrét namalovaný podle odrazu v zrcadle.
Dodnes není jasné, jak obraz namaloval. Malba totiž nevykazuje žádné stopy štětce.
Nedávno obletěla svět teorie, že pod současným obrazem se nacházejí ještě nejméně dva další. Francouzský vědec Pascal Cotte tvrdí, že jeden z nich tvoří neznámá postavasedící z profilu.
V roce 2010 italští vědci při podrobném zkoumání zjistili, že v očích Mony Lisy jsou skryté symboly. V pravém oku jsou písmena L a V - pravděpodobně představují Da Vinciho iniciály. Ovšem v levém oku se nachází písmena C a E / nebo C a B.. ty se zatím nepodařilo nijak vysvětlit. Další symbol, číslo 72 (nebo L2) ukrývá jeden z oblouků mostu za levým ramenem Mony Lisy. Podle odborníků má číslo 7 v křesťanství i judaismu velký význam a může tak odkazovat mnoho událostí. Dvojka by zase mohla symbolizovat spojení může a ženy.
Mnoho otázek vyvolávalo i podivný úsměv Mony Lísy. Podle vědců je možné, že Da Vinci pomocí zvláštního smíchání barev vytvořil optický klam. Tím pádem, pokud se na obraz díváme z různých úhlů, tak se může zdát, že se její výraz mění.

0 Comments:

Okomentovat

Popular Posts