úterý 25. února 2020

BLACK DAHLIA I.

15.ledna 1947 se našlo brutálně znetvořené tělo mladé herečky Elizabeth, která přišla do Los Angeles, aby se proslavila. Ovšem je to až její smrt, která jí přinesla slávu.
Celý svět ji zná jako Černou Dáliu...


Elizabeth Short
Narodila se 29.7.1924 v americkém Bostonu. Byla třetí z pěti dcer, její rodiče se jmenovali Cleo Short a Phoebe May Short (některé zdroje uvádí i příjmení Sawyer). Elizabeth strávila většinu svého života v Medfordu, na předměstí Bostonu. Její otec tam vedl mini-golf, ovšem kvůli velkému krachu na New Yorské burze v roce 1929 přišli o téměř všechny úspory. Necelý rok na to se našlo opuštěné auto jejího otce u Charlestown Bridge a předpokládalo se, že spáchal sebevraždu.

O 12 let později, na konci roku 1942 přišel Phoebe dopis od jejího "zesnulého" manžela, ve kterém se jí omluvil a vysvětlil, že začal nový život v Kalifornii. V prosinci se, tehdy 18letá, Elizabeth rozhodla přestěhovat ke svému otci, kterého viděla naposledy v 6ti letech. Pravděpodobně i kvůli dlouhému odloučení a vzájemnému nepochopení se už po měsící společného bydlení ve městě Vallejo od něj odstěhovala. Chvíli bydlela s přáteli v Santa Barbara, tam byla v září 1943 zatčena za pití v nezletilosti a úřady jí poslali zpátky do Medfordu.


Tam se údajně už nikdy natrvalo nevrátila a místo toho zamířila na Floridu, kde potkala Army Air Force důstojníka M.M.Gordona Jr., který sloužil na zahraničních operacích během 2.světové války. Elizabeth řekla přátelům, že jí Gordon v dopise požádal o ruku a ona jeho nabídku přijala. Ovšem než se vrátil zpátky, tak zemřel při leteckém sestřelu 10.8.1945.


Elizabeth se v červenci 1946 přemístila do Los Angeles a soustředila se na svůj cíl stát se filmovou hvězdou. Posledních 6 měsíců svého života strávila v Los Angeles a blízkém okolí. Krátce před smrtí pracovala jako servírka a bydlela v pronajatém apartmánu na Hollywood Boulevard. Mnozí jí popisovali jako nadějnou herečku, která měla šanci prorazit.. i přesto nejsou známé žádné filmové role které by ztvárnila.


Brutální vražda
Ráno 15.ledna 1947 bylo v Leimert parku nalezeno nahé tělo Elizabeth rozříznuté vejpůl v pase. Tělo objevila Betty Bersinger, která procházela kolem se svou 3letou dcerou. Původně si myslela, že jde o starou figurýnu, kterou tam někdo vyhodil, kvůli tomu, že tělo bylo naprosto zbavené krvě a tím pádem bylo extrémně bílé. Na obličeji měla tzv."Glasgow smile" - Glasgowský úsměv, zranění kdy se obličej rozřízně od koutku úst, až k uchu na obou stranách. Další řezné rány měla na stehnech, prsou a celé kusy masa byly odříznuty na částech těla. Nebylo pochyb, že ať už byl vrah kdokoliv, tak musel mít nějaké zdravotnické vzdělání nebo praxi.

Po objevení těla se na místě začal tvořit dav lidí a reportérů. Jedna z prvních kdo na místo dorazil byla Aggie Underwood z Los Angeles Herald-express, která tam pořídila snímky těla.

[Detailní snímky mrtvoly zde zveřejňovat nebudu, kdo má zájem, tak na internetu jsou lehce dohledatelné.]


Patologové přivolaní na místo určili, že smrt nastala cca 10hodin před objevením těla- tím pádem večer 14.1. nebo brzo ráno 15.1. Pitvu prováděl 16.ledna Frederick Newbarr, ve zprávě napsal, že měla na zápěstích, kotnících a krku stopy po svázání, tělo bylo rozpůleno vejpůl technikou, která se učila ve 30letech - v anglických textech to nazývají hemicorporectomy. V Newbarrově zprávě také stojí, že u "řezu" nebylo mnoho modřin a podlitit, což by znamenalo, že se to stalo, až po její smrti. Nicméně jako příčinu smrti udal krvácení do mozku způsobené násilím. Newbarr během pitvy přišel na to, že byla Elizabeth nejspíše znásilněna, čímž svitla malá naděje, že by se mohl najít vrah. Testy ovšem vyšly negativní.

I hned po pitvě byla policie schopná určit identitu díky otiskům prstů, které se shodovaly s otisky, které měli v databázi ze zatčení v roce 1943. Jakmile ji identifikovali, tak reportéři z Los Angeles Examiner kontaktovali její matku Phoebe a tvrdilí jí, že Elizabeth vyhrála soutěž krásy. Poté, co z Phoebe dostali co nejvíce osobních informací, tak jí teprve přiznali, že je její dcera ve skutečnosti mrtvá. Noviny jí za to nabídli proplatit letenku a ubytování v LA, což byla další lest od nich, protože tím měli Phoebe "pro sebe" a nedovolili, aby byla v kontaktu s jinými novinami a oni si udrželi exkluzivitu.

Vyšetřování 
21.ledna dostal James Richardson (editor Los Angeles Examiner) telefonát od člověka, který tvrdil, že je její vrah. Pogratuloval Richardsonovi k tomu, jak noviny pokryli vyšetřování případu a také řekl, že plánuje sám se vzdát, ale nejdříve chce aby ho policie nějaký čas pronásledovala. Nakonec volající oznámil, že "může očekávat nějaké suvenýry týkající se Beth Short".

24.ledna našel zaměstnanec US Postal servise podezřelou obálku: obálka byla adresovaná The Los Angeles Examiner a další novin v Los Angeles. na obálce bylo vystřihnutými písmeny z časopisů a novin napsáno "Tady jsou věci, co patří Dálie." Uvnitř obálky byl její rodný list, vizitka, fotografie, jména napsaná na kusu papíru a adresář se jménem Mark Hansen vyřezaným na obalu. Celý balíček byl -stejně jako tělo Elizabeth- velmi pečlivě očištěn benzínem, což vedlo policisty k uvěření, že byl opravdu poslán jejím vrahem.
I přes velkou odesílatelovu obezřetnost se našlo několik částí otisků prstů a byly poslané FBI na testování. nicméně během cesty se otisky poničily a tím pádem nemohly být řádně analyzovány.
Ve stejný den, kdy se objevila obálka pro Examiner se našla i kabelka a semišové boty v popelnici, která se nacházela v uličce blízko Norton Avenue, tedy asi 3km od místa, kde bylo nalezeno tělo Elizabeth. Věci nalezla policie, ale obojí bylo ošetřeno benzínem, takže se ani zde nenašel žádný použitelný otisk prstu.

26.ledna přišel do LA Examiner další dopis, tentokrát ručně psaný: "je to tady. Udám se ve středu 29.ledna v 10 ráno. S policií jsem si užil zábavu. Mstitel Černé Dálie." V dopise byla adresa na které se měl údajný vrah vzdát. Policie tam čekala od rána 29.1., ale nikdo se neukázal. Místo toho v 1.hodinu odpoledne přišel do Examineru další dopis: "Rozmyslel jsem si to. Stejně bysme se mnou nezacházeli fér. Zabít Dáliu bylo oprávněné."

Během dalších dnů dostali ještě několik dopisů. V jenom z nich stálo: "Přiznám se k zabití, když mi dáte 10let. Nepokoušejte se mě najít".

1.února napsal deník Los Angeles Daily News, že případ "narazil do zdi", žádné nové důkazy, kterých by se vyšetřovatelé mohli chytit.

Hlavní vyšetřovatel Kapitán Jack Donahue řekl tisku, že věří, že vražda se stala v nějaké opuštěné budově na okraji Los Angeles a tělo pak bylo dopraveno na místo, kde bylo později i nalezeno. Soudě  podlě precizních řezů a stavu těla se LAPD (Los Angeles policie) zaměřila zejména na chirurgy, doktory a další s lékařskými znalostmi. V polovině února si LAPD vyžádala kompletní seznam studentů zdravotní školy na USC (University of Southern California), která je poblíž místa, kde bylo nalezeno tělo. Škola souhlasila pod podmínkou, že identita studentů zůstane pro veřejnost skryta. U všech studentů se provedlo šetření, ale nepřineslo to žádné výsledky.

14.března byl nalezen údajný sebevražedný dopis načmáraný na kousku poznámkového papíru a zmuchlaný v botě pod hromádkou mužského oblečení u oceánu ve Venice beach. V dopisu bylo napsáno: "Všem koho to zajímá: čekal sem, až mě policie zadrží za vraždu Černé Dálie, ale nezadrželi. Sám jsem moc velký zbabělec, abych se udal, takže toto je pro mě nejlepší způsob. Nemůžu sám sobě za to odpustit. Promiň, Marry". Protože podle oblečení se nedala určit totožnost majitele, policie uvažovala jako o možném podezřelém o Marku Hansenovi (jehož adresář přišel v prvním balíčku).
Mark Hansen byl bohatý majitel nočního klubu a divadla. Také byl známý majitele bytu ve kterém Elizabeth se svými přáteli bydlela. Ann Toth (Elizabetina kamarádka a spolubydlící) řekla vyšetřovatelů, že Elizabeth nedávno odmítla mít sexuální vztah s Hansenem, což by mohl být motiv k vraždě. Později byl Hansen zbaven obvinění.
Kromě Hansena přivedla LAPD k výslechu přes 150 mužů v následujících několika týdnech, o kterých měli důvodná podezření, že jsou potencionální podezřelí. kromě toho policie vyslechla několik lidí z Hansenova adresáře, včetně Martina Lewise, který byl známý Elizabeth. Lewis ovšem byl schopný dodat věrohodné alibi, tudíž i on byl očištěn.

Během počáteční fáze pracovalo na případu přes 750 vyšetřovatelů z LAPD, včetně 400 šerifů a 250 CSP (California State Patrol). Spoustu lokací bylo prohledáno kvůli potencionálním důkazům.
Na jaře 1947 byl její případ prohlášen za odložený.

konec první části

0 Comments:

Okomentovat

Popular Posts